Ebru Şinik’ten Mutlu Ve Sağlıklı Yaşamın Sırları

458 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

‘Güzel Perde’ kadın portalı olarak, Bütünsel Sağlık ve Ayurveda Uzmanı Ebru Şinik ile çok özel bir röportaj yaptık. Chopra Center, ayurveda, meditasyon, nefes egzersizleri, mutlu ve sağlıklı yaşam sırları, yeni kitabı “Genleriniz Kaderiniz Değildir” hakkında ve daha birçok konuda da bilgiyi sizlerle paylaşıyoruz.

 

Sevgili Ebru Hanım, yeni kitabınız “Genleriniz kaderiniz değildir” daha sağlıklı ve mutlu bir hayat için öneriler sunuyor. Öncelikle, sizi kitap yazmaya sevk eden sebep neydi?

Bu dünyaya hiç kimse mutsuz ve bedbaht bir yaşam sürsün diye gelmiyor. İyi olmak, mutlu olmak, daha enerjik ve daha sağlıklı olmak tüm insanların doğum hakkıdır. Bu kitabı yazmaktaki ana amacım geniş kitlelerde bu farkındalığı oluşturmak.  İnsanlar en temelde sahip oldukları bu hakkı dahi farkında değiller. Oysa günlük olarak yaptığımız seçimler ile hem fiziksel, hem de zihinsel bedenimizde mucizevi olarak görülebilecek dönüşümler yaratabiliriz.


Kitabınızda pratik reçeteleriniz var. Özellikle, sabahları ılık limonlu su içmek. Faydalarını anlatabilir misiniz?

Limon her ne kadar asidik bir yapıya sahip olsa da mideye girdiği andan itibaren bedeni temizleyici etkiler barındıran mucizevi bir detoks besinidir. Sabah midemize giren limonlu su bağırsaklar tarafından emilmeden sindirim sistemi organlarını ve böbrekleri adeta yıkayarak, temizler. Sindirim hareketini başlatan bu sıvı eş zamanlı olarak da peristalsis denilen, bağırsağın içindeki atıkların ilerlemesini sağlayan, dalga halindeki bağırsak kasılmalarını yaratır ve böylece dışkı tahliyesini hızlandırır.

İşte en çok da bu sebeple güne siyah çay veya filtre kahve ile başlamak hiç de iyi bir seçim değildir.  Bunlar bağımlılık yapmasının dışında, böbreklerdeki enerjiyi çekerek, böbrek üstü bezlerinin aşırı adrenalin hormonu salgılamasını tetikler ve çoğu kişide kabızlığa sebep olabilirler.

Bu kadar basit bir rutinin hem kısa, hem de uzun vadede sağlayacağı faydalar oldukça fazladır. O halde yarın sabah itibariyle ilk işiniz güne ılık büyük bir bardak limonlu ve ballı su ile başlamak olsun!

Ayurvedik beslenme felsefesini anlatıyorsunuz. “Genleriniz kaderiniz değildir” kitabında ayurvedik kişilik tiplerine göre beslenme önerileri var. Sizinki hangisi ve en sevdiğiniz uygulamalar neler?

Ben bir Vata&Pitta’yım. Yani bedenimde eter, hava ve ateş elementleri baskın.

Ayurvedik Beslenmede en sevdiğim uygulamalar baharatların kullanım çeşitleri. Bünye tipime uygun olan baharatları yemek pişirirken kullanmaya başladıktan sonra şişkinlik ve gaz sorunum çözüldü, sindirim sistemim oldukça rahatladı ve daha konforlu çalışmaya başladı.

Günümüzde yorgunluk, stres ve mutsuzluk gibi durumlar yaşıyoruz. Kitabınızda, doğal çözümlerden biri olarak burun nefes egzersizleri öneriyorsunuz… Genel hatlarıyla bilgi verir misiniz?

Nefes insanoğlunun sahip olduğu birincil detoks sistemidir.

Nefesi doğru kullanarak tüm vücut fonksiyonlarının dengede çalışmasını sağlayabilir , burundan alınıp verilen kontrollü ve ritmik nefes egzersizleri ile yüzyılımızın en güçlü hastalık tetikleyicisi olan stres yönetimini yapabiliriz.

Kadim Nefes Teknikleri’ni uygulayarak kolaylıkla;

  • Zihnimizi sakinleştirebilir,
  • Tüm bedenlerimizde denge yaratabilir,
  • Atıl ve miskin enerjiyi tahliye ederek, bedenimizi canlandırabilir,
  • Negatif duygu, düşünce, inanç kalıpları ile besinlerin yarattığı toksinlerden arınabiliriz.

Günlük yaşamda doğru nefesin ilk şartı öncelikle solunum için yaratılmış organımız olan burnu kullanmaktır. Konuşmadığımız, yemek yemediğimiz, şarkı söylemediğimiz ve bizi fiziksel olarak zorlayan bir aktivitede bulunmadığımız sürece, gün boyunca nefes alıp verirken sadece burnumuzu kullanmalıyız.

Doğru nefes almada ikinci ana prensip ise nefes alıp verirken diyafram kasının aktif bir şekilde çalışmasıdır. Bu kasın düzenli çalışması fizyolojik dengemiz açısından çok büyük önem taşır.

Düzgün bir diyafram nefesi, yarattığı vakum etkisiyle lenfi kan dolaşımına çekerek lenfatik drenajı uyarır ve artırır. Böylece hücreler arasında bulunan sıvı içerisinde tahliye edilmeyi bekleyen toksik maddelerin atılım hızı 15 katına çıkabilir.

Ayrıca diyafram esneme ve kasılma hareketini her yaptığında bütünsel sağlığımızın en önemli belirleyicilerinden olan vagus sinirini uyarır. Bilim insanları vagus siniri için “Vücudumuzda mutluluk ve huzurla en büyük bağlantıya sahip tek nokta olabilir” yorumunu yapıyorlar.

Doğru nefes alarak, yani burundan diyafram kasınızı çalıştırarak alıp verdiğiniz her nefeste vagus siniri uyarılır. Uyarıldıkça da randımanlı bir şekilde görevini icra ederek, hem merkezi sinir sistemini rahatlatır, hem de enterik sinir sisteminin (sindirim sistemi) dengeli çalışmasını sağlar.Biliminsanları, vagus sinirinin uyarılmasının depresyon, kaygı bozuklukları, epilepsi ve obezite gibi durumların azaltılmasında umut verici sonuçlar verdiğini belirtmektedirler. Ayrıca vagus siniri stimülasyonu sayesinde beyne tokluk sinyalleri daha kolay iletildiğinden kilo kaybını destekleyen pozitif etkiler de ortaya çıkarılmıştır. Yani doğru nefes metabolizmayı hızlandırıp, ideal kiloda bir yaşamı desteklerken kalp krizi riskini de indiriyor.

Sizce, kitabınızı kimler okumalı? Hayatına nasıl katkıları olabilir?

Bu kitap 7’den 70’e daha mutlu, daha iyi, daha enerjik olmak isteyen, wellaging yani sağlıklı ve mutlu yaş alma sürecini başlatmak isteyen herkese hitab eden bir rehber kitaptır.

Kitapta bulunan tüm kadim bilgileri bilimin ışığında harmanladım; o yüzden bu yaşamdaki en iyi versiyonunu keşfetmek isteyenler için bir başucu kitabıdır.

Kitabınızdan en iyi şekilde fayda görmek için sizce nasıl değerlendirmeliyiz?

Bu kitabı hazırlarken en önem verdiğim unsur, yaşamınıza katacağınız sağlıklı rutinleri bir araya getirerek, bunları uygulamaya başladığınızda  asla strese girmeden, keyifli bir şekilde, rutinlerin faydalarını yavaş yavaş deneyimleyerek yaşamınıza entegre edebilmenize yardımcı olmaktır. Bir diğer önceliğim ise bu rutinleri düzenli olarak uygulamak için irade kullanmanıza gerek bırakmayan ve bedeninizin aklını dinlemeye başlamanıza neden olacak farkındalık halinizin yükselmesini sağlamak… Farkındalığınız yükseldikçe ayrıca zaman zaman  yapamadığınız/yapmadığınız rutinler için de üzüntü, stres veya pişmanlık yaşamayacak, kendinizi suçlamayacak, en müsait olduğunuz anda sizi dengeleyerek, daha iyi hissettiren rutinlerinize döneceğinizi de biliyor olacaksınız. Bedeninizle, zihninizle ve genel olarak yaşamla ilgili farkındalık halinizin artması size çok daha konforlu ve neşeli bir yaşamın kapısı açıyor olacak.

Elbette her etap için ortalama bir uygulama süresi öneriyor ve o süre dolmadan bir üst etaba geçmenizi de kesinlikle tavsiye etmiyorum. Yeni davranış kalıpları sizde oturdukça ve beyniniz yeni sinaps bağlantıları kurdukça bir sonraki yeni eylemlere geçmenizi tavsiye ediyorum.   Kitabı hızlıca okuyup tüm etaplardaki önerileri eşzamanlı olarak uygulamaya başlamanızı kesinlikle önermem, bu hem uygulanabilirlik, hem de sürdürülebilirlik açısından büyük bir hata olur. Siz siz olun, çok acele etmeyin. Seçimlerinizi bilinçli seçimlere dönüştürecek olan bu uygulamaları sizi rahatsız etmeyecek bir hızda yaşamınıza eklemelisiniz. Bu yaklaşımla, size verdiğim önerileri 1. etaptan itibaren konfor alanınızı zorlamayacak şekilde serpiştirdim.

“Güzel Perde” okuyucularına özel bir mesajınız var mı?

Şunu aklınızdan hiçbir zaman çıkarmayın; Sağlıklı ve Mutlu Yaş Almanın Sırrı Her Gün Yaptığınız Seçimlerde ve Günlük Rutinlerde Gizlidir.

“Genleriniz kaderiniz değildir” kitabınız hakkında başka neler söylemek istersiniz? 

Kitabımda aşağıdaki konularla ilgili çok detaylı bilgi ve öneriler bulacaksınız;

  • Stres Yönetimi
  • Zayıflamak için Öneriler
  • Uykusuzluk için Öneriler
  • Kabızlık için Öneriler
  • Duygusal Detoks Programı
  • Sindirim Sistemi Sağlığı
  • Ayurvedik Beden Tiplerine Göre Beslenme İlkeleri
  • Baharatların Mucizevi Etkileri
  • Muhtelif ihtiyaçlar ve Semptomlar için Özel Çay Tarifleri ve Ev Yapımı Reçeteler
  • Omurga Sağlığı icin Ev ve Ofis Yogası Programları
  • Tek başına Uygulanan Masaj Teknikleri
Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz


Yukarı Çık