Puzzle Zihni Geliştirdiği Kadar Stresi Azaltıyor
Dünya üzerinde oldukça popüler olan puzzle dilimize yapboz olarak geçmiştir. Bilinmeyeni çözmek için uğraşmak ve bir nevi bir bulmaca oyunu olan puzzle birçok parçadan oluşmaktadır.
Tamamında yer alan bir görseli bir araya getirmek için doğru parçaları birleştirmek üzerine kurulan puzzle; farklı görseller, ebatlar ve parça sayılarından meydana gelmektedir. Başlarda zor gibi gelen ama hobi haline gelip sürekli yapıldığında bir bağımlılığa dönüşen bu eğlenceli aktiviteden vazgeçmek istemeyeceksiniz. Siz de tek başınıza veya sevdiklerinizle bu eğlenceli aktivitenin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
Puzzle (Yapboz)Tarihçesi
Bazılarına göre hiç akıl karı olmayan bazılarınınsa bir meditasyon olarak gördüğü puzzle; 1760 yılında gravür ve harita uzmanı olan John Spilsbury tarafından aslında tamamen bir tesadüf eseri keşfedilmiştir. Harita üstündeki ülke sınırlarını üzerinde çalışırken bunun bir öğrenme yolu olabileceğini keşfeden Spilsbury, hem eğitici hem de eğlenceli bir oyunun başlamasına vesile olmuştur. Günümüzde çeşitliliği konusunda adeta uçsuz bucaksız okyanusları andıran puzzle birçok araştırma için tez konusu haline gelmiş ve kişilerin çözüm yolları geliştirmesi konusunda yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olduğu belirlenmiştir.
Puzzle Yapmanın Faydaları
- Tamamlandığı zaman ortaya oldukça güzel resimler ve tablolar ortaya çıkan puzzle yapımının hem zihne hem de vücuda oldukça fazla katkı sağladığını söyleyebiliriz.
- Puzzle öncelikle oldukça fazla sabır gerektiren bir hobi. Bu durum özellikle parça sayısı oldukça fazla olan puzzle türleri için fazlasıyla geçerlidir. Büyük bir resmi bir araya getirirken minik parçaları doğur bir şekilde birleştirme çabası size hem sorumluluk hem de sabır konusunda oldukça iyi dersler verecektir.
- Burada puzzle parçalarını birleştirirken bir sonraki adımı hayal etmek sağ ve sol beynin ikisinin de aynı anda çalışmasını sağlayacaktır. Çünkü yaratıcı işlerle ilgilenen sağ beyin ve analitik konuları üstlenen sol beyin bir arada çalışmalı ki resmin bütününü görebilsin.
- Başka bir faydası ise sürekli düşünmeyi ve parçaların yerini hatırlamaya çalışarak geçirdiğiniz sürenin Alzheimer, demans gibi rahatsızlıkların önüne geçmede oldukça yardımcı olduğu biliniyor. Unutkanlık sorunları yaşayan kişilerin de puzzle yapması denemeye değer bir çözüm olacaktır.
- Oldukça eğlenceli olan puzzle yapmak; sakinleşmeni sağlar, kalp atışını ve nefes alışverişini düzenler ayrıca zevkinize uygun tablolar oluşturarak evinizi dekore ederken kullanmanıza yardımcı olur.
Puzzle Nasıl Yapılır ve Püf Noktaları Nelerdir?
Puzzle aslında o ilk parçayı elinize aldığınız anda son parçayı yerleştirmeye doğru ilerlediğiniz tutkulu bir yolculuktur. Burada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle eğer puzzle yapmaya yeni başlayan biriyseniz çok fazla parçası olan bir model seçmek yerine daha az parçalı ve görsel karmaşıklığı daha az olan bir model seçmeniz yararınıza olacaktır. Puzzle yapmanın püf noktaları ise;
- Yeni başlayanlar için puzzle kutuların üzerinde yazan uzunluk ölçülerine dikkat etmeleri önemlidir. Çünkü az parçalı gibi görünse de ölçüler tahmininizden daha büyük olabilir.
- Sonrasında puzzle yapımına başlarken renk ayrımı yapmanızı tavsiye ederiz. Pek çok puzzle belli ana renkler ve bu renklerin tonlarından oluşur. Renk tonları arasındaki keskin ve silik geçişlere dikkat ederek ayrımı buna göre yapmak işinizi kolaylaştıracaktır.
- Köşe ve kenar parçalarını seçilmesi ile öncelikli olarak bu parçaları yerleştirmek işinizi kolaylaştıracaktır. Kenarlardaki desen ve renklerden yardım alarak orta kısımları daha rahat doldurabilirsiniz.
- Renk ayırmak istediğiniz kadar size yardımcı olmadıysa ayırdığınız her renk grubunu parça şekline göre de düzenleyebilirsiniz. Eğer seçtiğiniz puzzle düz renkli bölümlerden oluşuyorsa bu yöntem oldukça işe yaracaktır.
- Her puzzle’ın kendine göre bir şekli düzeni olduğundan geometrik olarak sistemsel bir mantıkta ilerlemesi gerekir. Parçaları ayırmak bu sistemi çözmenize yardımcı olacaktır.
Bu öneriler dışında puzzle yapmak öğrenilen bir süreçtir ve her yaptığınız puzzle sonrasında kendi yöntemlerinizle gelişeceğinizi unutmamalısınız. Puzzle konusunda iki boyutlu puzzle beni kesmez ben üç boyutlu bir mücadele istiyorum diyorsanız üç boyutlu puzzle’lar tam size göre. Evinizin ortasında sevdiğiniz bir şekil ya da sevdiğiniz bir şehrin sembolü olsun istiyorsanız bu tarz puzzle denemeleri sizi oldukça mutlu edecektir.
Puzzle Hakkında İlginç Bilgiler
Hemen hemen herkesin evinde olan ve en az bir kerede olsa yapmayı denediği puzzle hakkında belki de hiç duymadığınız bilgiler vardır. Bunlardan bazıları:
- El yapımı ahşap puzzle yapımı sırasında üst seviye yetenekli bir usta saatte 100 parça kesebilir fakat bu işin normali saatte 25-50 parça kesimidir.
- Tarihte İlk puzzle’ların mobilyacılıkta kullanılan testere ile kesilmiştir ve daha sonra pedallı testerenin icadıyla “jigsaw puzzle” olarak anılmaya başlanmıştır.
- Dünyada ilk en zor puzzle biz ürettik diye iddia eden ünlü Amerikan firması Springbok’dur. Bu zor puzzle’ın adını merak edenler için ismi: “Convergence”
- Şu anda Guinness rekorlar kitabına kayıtlı dünyanın en büyük puzzle’ ı 5.5 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindedir. Ambalajlı kutu ağırlı 17 kg olan bu puzzle’ın sanatçısı ünlü grafiti ressamı Keith Haring’in “Double Retrospect” dir. Puzlle 32 farklı resmin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.
- Dünyada en çok satan puzzle Van Gogh’un Teras Cafe (Terrasse de Cafe) isimli tablosundan uyarlanan resmidir.
Oldukça eğlenceli bir aktivite olan puzzle, hem beyni düşünmeye sevk eden hem de sevdiklerinizle birlikte oldukça keyifli vakit geçirmenizi sağlar.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.