Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?

1.358 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Günümüzde sıklıkla tüketilen, özellikle orta ve yaşlı sınıf kişilerin evlerinden eksik etmediği tam bir şifa kaynağı olan bu bitki, zencefil çayı olarak tüketildiği gibi yemeklere de koyularak tüketilmektedir.

Zencefil (Zingiber officinale) zencefilgiller familyasından olup, sarı-kırmızı çiçekler açan, ince uzun yapraklarıyla boyu 100 cm’i geçen ılıman iklim bitkisidir.

Zencefil Çayı

Anavatanı Asya’nın tropikal bölgeleridir. Ne yazık ki Ülkemizde yetişmemektedir. Hem taze hem de kuru olarak tüketilebilen zencefilin kök kısımları kullanılmaktadır.

Aynı zamanda toz haline getirilerek baharat olarak da kullanılır. Günümüzde zencefil çayı yapılarak tüketildiği gibi yemeklerde de baharat olarak kullanılmaktadır.

Romalılar döneminde kilosunun 1 koyunun fiyatıyla eşdeğer olduğu bilinen ve kış aylarında sıklıkla çayı kullanılan bu bitkinin insan sağlığına sayısız faydaları vardır. Peki zencefil çayı nasıl yapılır? Daha yakından bakalım.

Zencefil Çayı Nasıl Demlenir?

Faydası büyük olan zencefil çayının hazırlanışı ve yapımı oldukça basit olup, tüketenlerin lezzet açısından da beğendikleri bilinmektedir. Ektra olarak portakal ve çubuk tarçınla da doğal olarak tatlandırılan bu çayı yapmak için bir miktar taze zencefil, su ve aromatik meyveler kullanmak yeterli olacaktır.

Zencefil çayı nasıl demlenir? Sorusu en çok araştırılan konular arasındadır. Taze zencefilden küçük bir parçayı minik minik doğrayıp, kaynamış suyun içerisine attıktan sonra içerisine çubuk tarçın ve limon ya da portakal kabuğu ilave ederek kapaklı bir bardak içerisinde beş dakika kadar demlemeye bırakmalısınız.

Zencefil Çayı Nasıl Demlenir

Demlenen çayı ılık bir şekilde tüketip, tekrar ihtiyaç duyduğunuzda taze olarak yeniden yapmalısınız. Uzun süre bekleyen bir bitki çayının tüketilmesi çok da tavsiye edilen bir durum değildir.

Bitki çayları denilince akla ilk gelen isimlerin başında İbrahim Saraçoğlu gelir. Sizin için zencefil çayı İbrahim Saraçoğlu tarifini de paylaşmak istiyorum.

1.5 su bardağı suyu uygun bir tencereye yada demliğe alalım.
1TL büyüklüğünde doğradığımız kök zencefilden 4 gram kadar kaynayan suyun içerisine atıp, 5 dakika kaynatalım.
Daha sonra demlenmesi ve ılıması için bir kaç dakika bekleyip, süzelim.
Özellikle sabah kahvaltısından 15-20 dakika önce içilmesi faydası açısından son derece önemlidir.

Zencefil Çayı Zayıflatır Mı?

Diyet yapmaya başlayanların bitki çaylarını araştırdıkları gerçeğini unutmamak gerekmektedir. Zencefil çayı zayıflatır mı? Evet, zayıflama üzerine etkili olduğu bilinmektedir. Etkisi ise şu yönde gelişmektedir.

Diyet esnasında yağ yakımını kolaylaştırması açısından diyetisyenlerin diyet listelerinde son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan bir bitki çayıdır. Ancak, unutmamak gerekir ki fazlası size yarar değil zarar getirebilir. Bu sebeple diyetisyen tavsiyesinden çok tüketmemeye özen göstermelisiniz.

Daha fazla yarar sağlayayım, daha çok kilo vereyim diyerek fazla tüketeceğiniz bu bitki çayının zararlarını görebileceğinizi de aklınızdan çıkarmamalısınız.

Hamileler İçebilir Mi?

Hamilelik döneminde doktorunuz tavsiye etmediği sürece içmemenizde yarar bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda zencefil bitki çayı tüketen gebelerde bulantı oranının düşmüş olduğu gözlemlenmektedir. Ancak doktor tarafından önerilen miktardan fazla tüketilmesi halinde ters etki oluşturma sureti ile düşük riski oluşturup, düşüklere yol açabilmektedir.

Hamilelik döneminin hassas ve dikkat gerektiren bir dönem olduğu, yenilen ve içilen her türlü gıdanın normal insanlardaki faydaları büyük olsa da hamilelerde aynı faydayı sağlamayacağı gerçeğinin unutulmaması gerekmektedir.

Mümkün mertebe doktorunuz ile görüşmeden bitki çayları üzerine sizlere tavsiyede bulunanların sözlerine kulak asmamanızı tavsiye etmekteyiz. Sağlıklı bebekler dünyaya getirmenin altın kurallarından biri de budur.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz


Yukarı Çık