Gebelikte Hafta Hafta Beslenme Listesi (Programı)

358 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Hamilelikte Beslenme Önerileri

Hamilelik; dokuz ay kadar süren, anne ve baba adayı için sürprizlerle dolu ve bebeklerini kucaklarına alabilmek için sabırsızlıkla bekledikleri bir süreçtir. Hamileyken anne bebek sağlığının ön planda olmasından dolayı, normal yaşantıda yer edinmiş birçok alışkanlıktan vazgeçilir veya rutinlerinizi değiştirmek durumunda kalırsınız. Hamilelik süreci oldukça önemli bir süreçtir. Gebelikte yapılan her hareket ve tüketilen tüm yiyecekler bebeğin gelişimine olumlu ya da olumsuz etki sağlar.

Hamilelikte Beslenmenin Önemi

Gebe anne adayının tükettiği her besin, bebeğin büyümesini ve zihinsel gelişimine etki eder. Başta kalp olmak üzere bebeğin organlarının gelişmesinde anne adayının dengeli beslenmesinin oldukça fazla ilgisi bulunmaktadır. Bu süreçte anne adayının kalsiyum, demir ve potasyum açısından zengin beslenmesi pek çok sağlık problemini önleme de fayda sağlar. Her gün tüketilen 1 kase yoğurt, kalsiyum desteği ile bebeğin hem kemiklerinin gelişmesine katkı sağlar hem de kalp sağlığını desteklemede önemli rol oynar. Hamile olan anne adayının her tükettiği yiyecek bebeğin gelişimini doğrudan etkiler.

Gebelik süresinde düzenli ve dengeli beslenme oldukça önemlidir. Hamilelikte önemli olan diğer konu ise folik asittir. Özellikle anne adayları gebelik öncesinde doktor önerisi ile folik asit alımına başlamaktadır. Bu süreçte folik asitten zengin besinler de tüketilmeye önem verilmelidir. Anne karnından itibaren bebeklerin maruz kaldığı kötü beslenme alışkanlıkları bebeğin ileride karşılaşabileceği şişmanlık, kolesterol ve yüksek tansiyon ile beraber kalp hastalıkları gibi durumları daha erken yaşlarda oluşmasına olumsuz etki etmektedir. Bunun için sağlıklı beslenme oldukça önemlidir.

Hamilelikte Beslenme Önerileri: Gebelikte Hafta Hafta Beslenme Listesi (Programı)

Anne adaylarının günlük beslenme programında mutlaka protein, karbonhidrat, mineral ve yap ihtiyaçlarını düzenli bir şekilde dengeli olarak alması gerekmektedir. Gebelik süresi boyunca sadece protein, sadece yağ ya da sadece mineral ağırlıklı beslenmek hem bebek hem de anne sağlığı için zararlı ve tehlikeli bir beslenme şekli olacaktır.

● 4. Hafta: Sabah kahvaltısında süt, peynir, yumurta tüketilmelidir. Öğle yemeğinde sebze yemeği ya da tavuk yenilebilir. Ara öğünlerde bol sıvı tüketimi, yoğurt yenilebilir. Akşam yemeğinde öğlen yenilmediği takdirde et ya da tavuk yenilebilir.

● 8. Hafta: Sabah kahvaltılarında düzenli olarak süt, peynir, yumurta tüketilmelidir. Öğlen ve akşam yemeklerinde sebze ve et yemekleri yeterli miktarda tüketilmelidir.

● 12. Hafta: Az yağlı süt tercih edilmelidir. Öğle ve akşam yemeklerinde sebze çorbası ya da et yemeği tercih edilmelidir.

● 16. Hafta: İyi pişmiş yumurta, az yağlı süt sabah kahvaltısında muhakkak bulunmalıdır. Öğle yemeklerinde az yağlı salata tercih edilmelidir. Akşam yemeklerinde et ya da tavuk olarak proteine yer verilmelidir.

● 20. Hafta: Sabah kahvaltısında 2 ya da 3 tane yağsız zeytin, kibrit kutusu büyüklüğünde az yağlı peynir ve iyi pişmiş yumurta tercih edilmelidir.

● 24. Hafta: Sabah kahvaltısında meyve suyu ya da süt, tereyağı ve peynir tüketilebilir. Akşam yemeklerinde protein mutlaka olmalıdır. Ara öğünlerde meyve ve bol su tüketilmelidir.

● 28. Hafta: Sabah kahvaltısında bir tatlı kaşığı reçel ya da pekmez, meyve suyu ya da süt tüketilmelidir. Bu süreçte bol sıvı tüketimine yer verilmelidir.

● 32. Hafta: Öğle yemeklerinde kurubaklagil ya da pilav tercih edilebilir. Akşam yemeklerinde tarhana ya da domates çorbası yanında et tüketilebilir.

● 36. Hafta: Sabah kahvaltısında meyve suyu ya da süt içilebilir. 1 tatlı kaşığı reçel, kibrit kutusu büyüklüğünde peynir yenilebilir. Öğle yemeklerinde kurubaklagil, salata yenilebilir. Ara öğünlerde meyve ya da yoğurt tüketimi oldukça önemlidir. Akşam yemeğinde proteine mutlaka yer verilmelidir.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz


Yukarı Çık