Hamileliğin İlk Haftalarında Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

369 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Hamilelikte Kaçınılması Gereken Hareketler…

Bebeğin organlarının gelişimi gebelikte on iki hafta içerinde tamamlanabilmektedir. Bu nedenle gebelik sürecinde ilk on iki hafta bebek sağlığı açısından en hassas olan durumlardan biridir. Çünkü gebe sürecinde ilk üç ay dış etkenlerden çok fazla etkilenilen hassas bir süreçtir. Bu süreçte ciddi bir hastalığa karışmak, çeşitli sorunlara neden olabilir.

Bu nedenle hamilelik süreci boyunca röntgen ya da tomografi gibi tehlike arz edebilecek durumlardan kaçınılması gerekmektedir. Hamileliğin tüm evrelerinde beslenme önemlidir. Özellikle hamileliğin ilk haftalarında beslenme daha da önem taşımaktadır. Çünkü döllenme ve gebeliğin kesin olarak gerçekleşmesi bu süreçte olabilmektedir. Radyasyona maruz kalınabilecek ortamlardan uzaklaşmak gerekmektedir.

Doktorunuza Danışmadan Herhangi Bir İlaç Kullanmamalısınız

Diğer bir önemli nokta ise hamilelikte doktorunuzun size önermediği hiçbir ilacı kullanmamalısınız. Çünkü hamile olma sürecinde çeşitli antibiyotik, bulantı hapları ya da ağrı kesici gibi ilaçlar tüketmeniz gerekebilir. Bu ilaçları doktorunuz size ve bebeğinizin gelişim sürecine zarar vermeyecek bir şekilde yazabilir. Bir başkasına hamileyken iyi gelen bir ilaç sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından çeşitli sorunlara neden olabilmektedir.

Bir başka deyişle bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanımı yapılmamalıdır. Hamileliğin ilk haftalarında bu unsurlar büyük önem taşımaktadır. Hamileliğin ilk haftalarında bebeğin sağlığını korumak kadar anne sağlığını da korumak önemlidir. Bunun yanında A vitamini takviyesi bulunan ilaçlar yüksek miktarlarda alınmaması gerekmektedir.

Sağlığınızı Tehdit Edebilecek Durumlardan Kaçınmalısınız

Bazı enfeksiyonlar, özellikle hamileliğin ilk 3 ayında, doğmamış bebekte çeşitli anormalliklere neden olabilir. Bu nedenle gerekli tetkikler hamilelik öncesinde veya erken gebelik döneminde yapılmalı ve mümkünse hamile kalmadan önce aşı yaptırılmalıdır. Kış aylarında sıklıkla karşılaşılan soğuk algınlıkları çok fazla ciddi problemlere neden olmamaktadır.

Eğer gerekli görülüyorsa bağışıklığı korumak amacıyla gereken aşılar yapılabilir. Hepatit B aşısı yaptırabilir Anne ve bebeğin sağlığını korumak amacıyla için Hamilelikte kimyasallardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Hijyen sağlamak için yapılan temizlik sırasında çamaşır suyu, alkol gibi maddelere dokunulmamalı ve epilasyon yapmak için cilde sürülen kremler için kullanılmamalıdır.

Daha Doğal Bir Beslenme Düzenine Geçmelisiniz

Hamilelikte saç boyası askıya alınmalı, özellikle de gebeliğin ilk haftalarından itibaren kaçınılmalıdır. Hamileliğin ilk haftalarından son anına kadar raf ömrü ve katkı maddeleri içeren yemeye hazır gıdalar tüketilmemelidir. Bu yiyecekler nitrat içerdiğinden, sağlığı olumsuz etkileyebilmektedir. Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzaklaşılıp bol miktarlarda su içimine özen gösterilmelidir.

Yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmenin gerçekleştirilmesi için meyve ve sebze tüketimine fazlasıyla önem verilmelidir. Aşırı sıcak ve aşırı soğuğa maruz kalınabilecek mekanlardan kaçınılması gerekmektedir. Kahvede bulunan yüksek oranlardaki kafein miktarı hamileler için çok zararlı olmaktadır. Bu nedenle aşırıya kaçmadan sınırlı miktarda içilmesi sağlanabilir. Gebelik sürecinde olan kadınların çok fazla yemek yemesi sağlıklı bir şey olduğu anlamına gelmemektedir.

İlk Haftalar Hamileler İçin Büyük Öneme Sahiptir

Aşırı beslenme normalden fazla kilo alımına neden olabilmektedir. Bu durum da anne ve bebek sağlığını tehdit edebilmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme düzeni en sağlıklısı olacaktır. Profesyonellere danışılmadan hamileler egzersiz yapmamalıdır. Yürüyüş veya yüzmek gibi aktiviteler hamile kadınların daha iyi uyumasına, esneklik ve direnç oluşturmasına yardımcı olabilir. Hamilelik sırasında anne çok fazla şeker içeren ve tatlı yiyeceklerden oluşan yemeklerden kaçınılmalıdır. Midenizin bulanma sıklığını artıracak durumlardan uzak durmalısınız. Hamileliğiniz ilerledikçe oturma ve ayakta durma gibi günlük aktiviteleriniz daha da zorlaşabilir. Yorgunlukla başa çıkmak için kısa ama sık olan molalar vermeyi unutmamalısınız. Dinlenme hamilelik sürecinde oldukça önemlidir. Ancak kendinizi çok zorlamadan yapacağınız yürüyüşler de size ve bebeğinize iyi gelebilir.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz


Yukarı Çık